MENÜ
A HÓNAP AJÁNLATA

A csodálatos medvehagyma

13.10.2017 SZERKESZTŐSÉG
A cikk szerzője

A csodálatos medvehagyma

A mostani alkalommal szívesen megismertetnénk veled egy nagyszerű titkot, amely egy rettenthetetlen medve életerejét kölcsönözheti neked…

Káprázatos medvehagyma szőnyeg

Bemutatunk egy példátlan gyógynövényt, amely csupán évente egyszer fordul elő és most érkezett el a természetben az ideje! Ez a kicsi növény, ám mégis nagy csoda: a medvehagyma. Elsősorban természetes vizek közelében, nedves és árnyékos erdőrészeken és síkvidékeken nő, ahol gyönyörű és gazdag zöld szőnyeget alkot. Leginkább az enyhén savas talajt és a nedves közeget kedveli, így az ártéri erdőkben tárt karokkal vár minket! Néhány gyűjtőhelyen már február végén is megtaláljuk.

Szedni azonban inkább áprilisban érdemes, amikorra megerősödik és vitamindússá válik a levele. A medvehagyma szezonja általában májusban végződik, mikor erejének zömét a virágzás emészti fel, és leghatékonyabb anyagai lassan eltűnnek a levelekből. Miután a fák lombot eresztenek, lassan újra hagymává húzódik vissza és a következő tavaszra tartalékolja erejét…

Ki ne szeretne az ébredező természetben nagyokat sétálni? Inspirálódj tőlünk és kösd össze a kellemeset a hasznossal. Ne habozz és kirándulj egyet a ligeterdőkbe, majd meglátod… egy ilyen vidék lágy, mégis hangsúlyos fokhagymaillattal fogad. Bárkinek szívmelengető látványt nyújt egy széles, sűrűn benőtt medvehagyma szőnyeg. Gyönyörű érzés egy ilyen helyre bukkanni, akárcsak mintha egy mesébe csöppent tündérré változnál. :)

 Életre keltő és erőteljes varázsló

Egészséges, finom és fenségesen illatozik! A medvehagyma használata a modern konyhában kezd egyre népszerűbb lenni. Kivételes ízének köszönhetően hihetetlen gasztronómiai élményekben lehet vele részed. Remek íze mellett kiváló méregtelenítő hatása is van. A növény felhasználható részei a hosszú föld alatti hagymából sarjadó zöld levelek. A levele jellemzően magas C vitamin tartalmú, nagy mennyiségű vas, valamint egy allicin nevű érdekes anyag is jelen van benne , amely dörzsölés vagy egyéb mechanikai feldolgozás által szabadul fel.

Ez a varázsló a hétköznapi megfázástól kezdve az influenzán keresztül, az ajakherpeszt is gyógyítja, segít hasmenéskor, antibakteriális tulajdonságai révén pedig megküzd a streptococcusok és staphylococcusok általi fertőzésekkel is. Továbbá magas vérnyomás, krónikus bélproblémák és érzékeny emésztés esetén is alkalmazható. Epével kapcsolatos gondokra is gyógyír lehet. Segít a szívritmuszavarok, enyhébb légúti rendellenességek, és tuberkulózis esetén. A medvehagyma egész egyszerűen lesöpör szinte minden vírus vagy baktérium okozta problémát, egyfajta természetes antibiotikumként működik.

Tipp: Mivel a medvehagyma csak rövid időre jelenik meg a természetben, célszerű előre gondolni a rosszabb időkre. Egyszerű és hatásos módja a medvehagyma feldolgozásának a gyógynövényes olaj készítése. A friss medvehagymát megmossuk és felszelejeljük, vagy mozsárban összetörjük, ezután extra szűz olajban három hétre sötét üvegedénybe tesszük, hogy kioldódjanak belőle a hasznos anyagok. Fagyasztva is tárolhatjuk, vagy készíthetünk vele ízletes fűszervajat illetve pesztót, melyek szintén elállnak egy darabig.

Vigyázz azonban, hogy a medvehagymát ne keverd össze a gyöngyvirággal, mert nagyon hasonló a levelük, és mindkettőnek fehér a virága. De nem kell félned attól, hogy nehéz felismerni amit keresel! Ha a medvehagyma levelét finoman megdörzsölöd ujjaid közt, egész biztosan megérzed a téveszthetetlen fokhagyma illatot, ami a gyöngyvirágnál nincs meg. Az illata fog elvezetni ehhez a csodához!

Aki keres, az talál! Ha pedig mégsem… látogass el egy termelői piacra és talán vásárolhatsz egy csokorral. ;)

Sikeres vadászatot kívánunk neked, és kellemes sétát a friss tavaszi levegőn…

Link bemásolása

Javasolt cikkek

ÚJ Vuch hátizsákok: elegáns, játékos és stílusos ÚJ Vuch hátizsákok: elegáns, játékos és stílusos
VUCH Újdonság: Hátizsákok (nemcsak) anyukáknak VUCH Újdonság: Hátizsákok (nemcsak) anyukáknak
Új Crossbody vusik, amelyeknek nem tudsz ellenállni! Új Crossbody vusik, amelyeknek nem tudsz ellenállni!
Elengedhetetlen kiegészítő a tavaszra? Időtlen divatos Vuch hátizsákok Elengedhetetlen kiegészítő a tavaszra? Időtlen divatos Vuch hátizsákok