A cikk szerzője
Pompás csokoládétorta gyümölcsös különlegességgel a közepén, glutén- és laktózmentesen
Süssön Ön is nagyszerű csokis-gyümülcsös tortát minőségi hozzávalókból. Amennyiben laktózmentes vagy gluténmentes étrend szerint él, értékelni fogja receptünkben a tejszármazékokat nélkülöző csokoládét és a gluténmentes gesztenyelisztet. Elegendő kókusztejjel és kókusztejszínnel (melyek kókuszbélből és vízből készülnek) remek édességet készíthet. A gesztenyeliszt és a ringlószilva puha és könnyű eredményt adnak, ami szinte olvad a szánkban. Sütés után a tészta a klasszikustól eltérően nem tömör, hanem laza és lágyan omlik.
Hozzávalók
A tésztához (3 réteg): 250 g gesztenyeliszt, 100 g őrölt lenmag, 24 db pépesített ringlószilva (magja nélkül), 6 tojás, 200 ml kókusztejszín, ½ evőkanál vanília kivonat, 1 ½ evőkanál sütőpor (1 csomag), 50 g méz vagy tetszés szerinti édesítő (kihagyható, mivel a gesztenyeliszt is édeskés ízű és illatú).
A mázhoz: 50 g cukor, 2 tábla laktózmentes csokoládé (használhatunk pl. kókusz- vagy rizstejes csokoládét, melyet a legtöbb egészséges életmódot szolgáló boltban megtalálunk), 50 g növényi zsiradék (laktózmentes margarin, kókuszolaj).
Díszítés: A még meleg csokimázat szórjuk meg 1 csomag aprított kakóbabbal, vagy erdei gyümölccsel.
További szükséges alapanyagok: Fanyarka lekvár (2 üveg), melyet a rétegek közé kenünk. Növényi zsiradék és kakaópor a sütőforma előkészítéséhez (maradék gesztenyeliszttel is kiszórhatjuk, de a holland kakaó is megfelel).
Elkészítés
A sütőformát kikenjük növényi zsiradékkal és kiszórjuk kakaóval (2-3 kiskanál). Összekeverjük a tésztához szükséges hozzávalókat, három egyenlő részre osztjuk és egyenként megsütjük, mindig kikent formában 175°C-on kb. 35-40 perc alatt. Ellenőrizzük tűpróbával, míg a nyárs a tésztába szúrás után száraz nem marad. Újrakenjük és újraszórjuk a formát, mielőtt a következő adagot is beleöntjük. Miután elkészült és kihűlt a 3 réteg, az egyiket alátétre helyezzük, megkenjük fanyarka lekvárral (mennyiség ízlés szerint), rátesszük a második réteget, ismét megkenjük a lekvárral majd befedjük az utolsó tésztával. Hűtőbe tesszük. A csokoládét a zsiradékkal és a cukorral együtt vízfürdőben felolvasztjuk, elvegyítjük és a kész mázzal bevonjuk a tortát. Megszórjuk kakaóbabbal vagy erdei gyümölccsel és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Kiválóan illik egy bodzás limonádé, vagy kávé mellé, úgyszintén a félédes fehérborokhoz.
Adag: 8. Elkészítés ideje: kb. 3 óra. Költség: megközelítőleg 6000 ft.
A szórakozás kedvéért próbálja meg, hogy vendégei, vagy ünnepeltje kitalálják-e a tészta rejtett hozzávalóját – ami a ringlószilva!