INSPIRÁCIÓ

Pompás csokoládétorta gyümölcsös különlegességgel a közepén, glutén- és laktózmentesen

13.10.2017 SZERKESZTŐSÉG
A cikk szerzője

Pompás csokoládétorta gyümölcsös különlegességgel a közepén, glutén- és laktózmentesen

Süssön Ön is nagyszerű csokis-gyümülcsös tortát minőségi hozzávalókból. Amennyiben laktózmentes vagy gluténmentes étrend szerint él, értékelni fogja receptünkben a tejszármazékokat nélkülöző csokoládét és a gluténmentes gesztenyelisztet. Elegendő kókusztejjel és kókusztejszínnel (melyek kókuszbélből és vízből készülnek) remek édességet készíthet. A gesztenyeliszt és a ringlószilva puha és könnyű eredményt adnak, ami szinte olvad a szánkban. Sütés után a tészta a klasszikustól eltérően nem tömör, hanem laza és lágyan omlik.

Hozzávalók

A tésztához (3 réteg): 250 g gesztenyeliszt, 100 g őrölt lenmag, 24 db pépesített ringlószilva (magja nélkül), 6 tojás, 200 ml kókusztejszín, ½ evőkanál vanília kivonat, 1 ½ evőkanál sütőpor (1 csomag), 50 g méz vagy tetszés szerinti édesítő (kihagyható, mivel a gesztenyeliszt is édeskés ízű és illatú).

 A mázhoz: 50 g cukor, 2 tábla laktózmentes csokoládé (használhatunk pl. kókusz- vagy rizstejes csokoládét, melyet a legtöbb egészséges életmódot szolgáló boltban megtalálunk), 50 g növényi zsiradék (laktózmentes margarin, kókuszolaj).

Díszítés: A még meleg csokimázat szórjuk meg 1 csomag aprított kakóbabbal, vagy erdei gyümölccsel.

További szükséges alapanyagok: Fanyarka lekvár (2 üveg), melyet a rétegek közé kenünk. Növényi zsiradék és kakaópor a sütőforma előkészítéséhez (maradék gesztenyeliszttel is kiszórhatjuk, de a holland kakaó is megfelel).

 Elkészítés
A sütőformát kikenjük növényi zsiradékkal és kiszórjuk kakaóval (2-3 kiskanál). Összekeverjük a tésztához szükséges hozzávalókat, három egyenlő részre osztjuk és egyenként megsütjük, mindig kikent formában 175°C-on kb. 35-40 perc alatt. Ellenőrizzük tűpróbával, míg a nyárs a tésztába szúrás után száraz nem marad. Újrakenjük és újraszórjuk a formát, mielőtt a következő adagot is beleöntjük. Miután elkészült és kihűlt a 3 réteg, az egyiket alátétre helyezzük, megkenjük fanyarka lekvárral (mennyiség ízlés szerint), rátesszük a második réteget, ismét megkenjük a lekvárral majd befedjük az utolsó tésztával. Hűtőbe tesszük. A csokoládét a zsiradékkal és a cukorral együtt vízfürdőben felolvasztjuk, elvegyítjük és a kész mázzal bevonjuk a tortát. Megszórjuk kakaóbabbal vagy erdei gyümölccsel és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Kiválóan illik egy bodzás limonádé, vagy kávé mellé, úgyszintén a félédes fehérborokhoz.

Adag: 8. Elkészítés ideje: kb. 3 óra. Költség: megközelítőleg 6000 ft. 

A szórakozás kedvéért próbálja meg, hogy vendégei, vagy ünnepeltje kitalálják-e a tészta rejtett hozzávalóját  – ami a ringlószilva!

 

Link bemásolása

Javasolt cikkek

A tökéletes táskák választéka nyárra A tökéletes táskák választéka nyárra
Az új VUCH ruhák, amelyek elegáns és sportos stílushoz is illenek Az új VUCH ruhák, amelyek elegáns és sportos stílushoz is illenek
VUCH babzsákok VUCH babzsákok
Újdonságok a VUCH-nál a praktikus és stílusos hátizsákok Újdonságok a VUCH-nál a praktikus és stílusos hátizsákok