A cikk szerzője
Ősszel szinte mindenhol tök van, amerre csak nézel. Biztosan csodákra vagy képes belőle. Hamupipőke keresztanyja még hintót is tudott belőle varázsolni. Ez mi nem tudjuk megtenni, de adhatunk pár ötletet, hogyan tudod a tököt felhasználni. Könnyen készíthetsz belőle gyönyörű őszi dekorációt és ételt, mellyel nem fogsz tudni betelni.
Tökváza
Hogyan készítsünk őszi tökvázát? Egyszerűen. Elég a tököt kivájni, egy pohár vizet vagy tűzőhabot tenni bele, melybe beleszúrod majd a virágokat. Tippünk, hogy tegyél a csokorba csipkebogyót is, mely a sütőtökhöz hasonlóan elválaszthatatlanul az őszhöz tartozik.
Tökgyertya
Őszi este, meleg pléd, tea és tökgyertya. Jól hangzik? Akkor már hozzá is kezdhetsz a tökgyertya készítéséhez. A közepén a nyílást kés helyett akár karácsonyi formákkal is kivághatod, pl. csillagformában. A tököt ez után vájd ki és a nyílásba önts olvasztott viaszt, közepébe helyezz kanócot és hagyd a viaszt megkötni. Voilà. Kész a gyertya.
Hogyan hosszabbítsuk meg a sütőtök élettartamát?
Ha már úgy döntesz, hogy tökből készítesz dekorációt, biztosan szeretnéd, hogy a lehető legtovább kibírja. Hogyan lehet ez elérni? Ha a tököt nem vájod ki eléggé, akkor elkezdhet penészesedni. Ha azonban túlságosan kivájod, a tök vékony fala a meleg határára deformálódhat. Ezért a tököt szükséges megfelelően kivájni és tiszta eszközökkel dolgozni, hogy ne vigyünk fertőzést a belsejébe. A tököt befújhatod penész elleni spray-vel is. A kivájt tök élettartamát úgy is meghosszabbíthatod, hogy 10 percre egy kanna hideg vízbe beáztatod, ez után jól megszárítod és a belsejét bekened viasszal.
Sütőtök receptek
Természetesen a díszek mellett remek sós és édes ételeket varázsolhatunk a sütőtökből. Próbáld ki két gyors és egyszerű receptünket.
Tökmártás
• egy fél hokkaido tök• 3 gerezd foghagyma• 1 kanál szárított élesztő• 2 kanál olívaolaj• só és bors ízlés szerint
Hogyan készítsük el?
A tököt alaposan mosd meg, vágd félbe és vájd ki a puha közepét a magokkal. A tököt vágd félhold szeletekre a héjával együtt, csepegtesd meg a szeleteket olívaolajjal, sózd, borsozd és helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tököt kb. 20 percet sütsd 200°C-on, hogy puha legyen. Ez után tedd a tök szeleteket egy mixerbe, adj hozzá egy kanál olívaolajat és mixeld szét, a tökpüréhez adj hozzá még egy kis borsot, a foghagymát, élesztőt és ismét mixeld jól át. A mártást még szükség szerint sózhatod. A tökmártás nagyon jól illik pl. a nachoshoz vagy friss, szeletelt zöldséghez.
Sült tök parmezánnal
• 1 hokkaido tök• 1,5 teáskanál lestyán• 100 gramm parmezán• 1 teáskanál só• 4 - 5 kanál olívaolaj
Hogyan készítsük el?
A tököt mosd meg, vágd le a két végét majd vágd ketté és vájd ki a belsejét. Ez után szeleteld fel felholdakra a héjával együtt. Egy tálban keverd össze az olívaolajat a sóval és a szárított lestyánnal. A tök szeleteket tedd egy tepsire, kend meg őket az ízesített olívaolajjal és szórd meg reszelt parmezánnal. A tököt 180 °C-on sütsd, míg puha nem lesz. Ez után köretként is tálalhatod, vagy akár magában is fogyaszthatóak a ropogós szeletek.Élvezd ki teljes mértékben az őszi hangulatot a tökfeldolgozási tippjeinknek köszönhetően is.