A cikk szerzője
Gondolom, már sejted, hogy az idei húsvét nem olyan lesz, mint az eddigiek. Sok országban vesztegzár van kihirdetve, és a locsolók ez évben otthon maradnak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az idei húsvét nem lehet vidám. Épp ellenkezőleg. A helyzet megkívánja, hogy az ünnepet a családi asztal mellett töltsük el, élvezzük egymás társaságát és a finom ételt. Szeretnéd, hogy az idei húsvét csodás legyen? Elkészítettünk neked egy listát húsvéti ételekről a világ minden tájáról.
Pascha Oroszországból
Szereted az olyan ételt, melyet se főzni, sem sütni nem kell? Ez esetben az orosz pascha téged is elvarázsol. Egy piramis vagy kúp alakú desszertről van szó mandulával és gyümölccsel ízesítve. Ez a finomság túrót, tojást, vajat és tejfölt tartalmaz. Te is kipróbálod az idén?
La Mona de Pasqua Spanyolországból
Szeretnéd megtudni, milyen finomságokat készítenek a spanyolok húsvét alkalmából? Húsvéthétfőn a spanyolok édes desszertet szolgálnak fel csokitojással, melyet a La Mona de Pasqua néven ismernek. Mi pedig felkutattuk a receptjét.
Recept a spanyol desszertre
Mire lesz szükséged?
- 4 tojás
- 150 gramm cukor
- 150 gramm liszt
- 5 gramm élesztő
- 2 tojásfehérje
- 50 gramm vaj
- Étcsokoládé és vaj a csokimázra
Elkészítése:
Egy tálban keverd össze a tojásokat a cukorral, és másik tálban pedig a lisztet az élesztővel. Mikor ezzel elkészültél, lassan szórd a lisztet az élesztővel a cukor és tojás keverékéhez és állandóan keverd. Másik tálban verd fel a tojássárgáját kemény habbá és add hozzá a fehér cukrot. Kész? A fehérjét add hozzá a többi alapanyaghoz és jól keverd össze. A tésztát öntsd bele tepsibe és körülbelül 45 percig sütsd 180 fokra előmelegített sütőben. Amikor elkészült a tészta, öntsd le csokimázzal és csokitojással díszítheted.
Capirotada Mexikóból
Egy másik édes húsvéti finomság a capirotada, melyet Mexikóban készítenek. Pudinggal, mazsolával töltött kenyérről van szó fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve. Az egyik nem várt összetevője ennek az édes kenyérnek: a sajt.
Fanesce Ekvádorból
Most az édességektől eltérünk egy kicsit a levesek irányába. Ekvádorban hagyomány, hogy a levest többfajta babból készítik és burgonyát adnak hozzá. A recept házról házra máshogy néz ki, valaki például rizst is tesz a levesbe. Ami nélkül pedig elképzelhetetlen ez a leves, nem más, mint a kétfelé vágott főtt tojás, amelyet a szakácsok díszítés gyanánt használnak.
Tojáslikőr Hollandiából
Ne félj, egy tökéletes recepttel is meglepünk téged, mégpedig egy lágy italra. Hollandiában ugyanis nem telhet el a húsvét házi tojáslikőr nélkül.
Tojáslikőr recept
Mire lesz szükséged?
- 4 tojássárgája
- 1 konzerv édesített kondenzált tej
- 1 konzerv édesítés nélküli kondenzált tej
- 1 csomag vaníliacukor
- 0,5 l tuzemák vagy fehér rum
Elkészítése:
Keverőgéppel keverd össze a cukrot, mindkét tejet és a tojássárgáját. A keverékhez add hozzá a rumot és szűrd le. Töltsd bele palackba, jól zárd be és helyezd el hideg és sötét helyre. Ennyi. Milyen egyszerű, igaz?
Tsoureki Görögországból
Hogy a tojáslikőrhöz illene valamilyen édesség? Igazad van. Az egyik kedvenc görög finomság a tsoureki. Ezt az édes desszertet, melynek hagyományosan koszorú alakja van, mandulával díszítik és pirosra festett főtt tojással, amely Jézus Krisztus kiontott vérét jelképezi. A recept része a görög fűszer, citrusok vagy gyümölcsesszenciák.
Mi a kedvenc húsvéti csemegéd? Te is nekifogsz egy külföldi húsvéti receptnek?