LIFESTYLE

A legérdekesebb karácsonyi szokások a világ minden tájáról

09.12.2019 KRYSTÝNA HROMÁDKOVÁ
A cikk szerzője

Karácsony, karácsony, boldog és vidám karácsony. És néha igazán érdekes. Ezt bizonyítják azok a karácsonyi szokások is, melyeket legtöbbünk furcsának nevez. Biztosan ismered az ólomöntést, almaszeletelést vagy dióhéjból készített kis hajók vízre bocsátását. De ismered a világ más karácsonyi hagyományait is? Hogy nem? Gyere, ismerkedj meg velük és biztos lehetsz benne, hogy érdekes olvasmány vár rád.

Hurrá Mexikóba

Gondolod, hogy az ajándékokat csak a fa alá, vagy a kandallóra felakasztott zokniba rakják? Akkor biztosan meglepőnek találod, hogy a mexikói gyerekek a mennyezetről lógó agyagedényekben kapják az ajándékokat. Hogyan? Addig ütik az agyagedényt, míg az össze nem törik és az ajándékok ki nem potyognak a földre. Úgy hangzik, mint egy jó móka? Szerintünk is!

Egy ugrásra Argentínában

Míg nálunk a karácsonyfa tűlevelű, Argentínában a lombhullató fákat díszítik fel. De nem gömbökkel, hanem vattapamacsokkal, melyek a havat jelképezik. Érdekes az argentin karácsonyi étel is. A sültmalac mellé az argentinok gyakran készítenek sült pávát és a karácsonyi asztalokat is gyakran díszítik pávatollakkal.

És milyen a karácsony Görögországban?

A görög gyerekek hisznek abban, hogy karácsonykor a föld alól előjönnek a Kallikantzaroi nevű ijesztő goblinok és egész évben nyírják az élet fáját. Az emberek azzal védekezhetnek ellenük, hogy egy szűrőt akasztanak az ajtóra. Az ördögök állítólag az egész éjjelt azzal töltik, hogy megszámolják a szűrőn lévő lyukakat, így nem jutnak be a házba.

Amikor a katalánok ünnepelnek

Az egyik legfurcsább karácsonyi szokásuk a katalánoknak van. Betlehemükben Szűz Márián, Szent Pálon, Jézuson és a három királyon kívül gyakran találni egy piros sapkás, kakiló, Caganer nevű parasztot. Ez az alak gyakran a sarokban guggol és a gyerekek feladata megtalálni őt a többi alak között. Ez a hagyomány valószínűleg a 17.századból származik.

Ukrajnai karácsony

Szeretnéd tudni, hogyan díszítik Ukrajnában a karácsonyfát? Valószínűleg meglepő lesz számodra, hogy a hagyományos díszek helyett mű pókhálók és pókok díszítik. Ezek a szokatlan díszek egy szegény özvegy legendájából származnak, akinek nem volt mivel feldíszíteni a karácsonyfát gyermekei számára. A kunyhóban élő pókok megsajnálták, így az éjszaka folyamán bevonták a fát hálójukkal. A felkelő nap a pókhálókat aranyfonállá változtatta.

Ünnepek Venezuelában

Venezuela fővárosában a hagyományos karácsonyi szokások közé tartozik a templom látogatása, mely december 16-tól egészen Szentestéig tart. A venezuelaiak azonban nem gyalog járnak a templomba, hanem korcsolyázva. Ennek köszönhetően némely utakat nyolc óráig lezárják, hogy a hívők baleset nélkül juthassanak el a templomba.

Karácsonyi hagyományok Dániában

Ha Dániában élnél, a házad ajtaja előtt valószínűleg porcelán cserepeket találnál. Dániában ugyanis a barátok ajtaja előtt porcelánt törnek össze és hiszik, hogy minél nagyobb kupac van az ajtó előtt, annál szerencsésebb lesz az elkövetkező évben.

Elfeledett cseh karácsonyi hagyományok

A világ néhány karácsonyi szokását már bemutattuk, gyerünk, nézzük meg a már elfeledett cseh szokásokat. Tudtad például, hogy azt hitték, ha egy egyedülálló lány a következő évben férjhez akar menni, akkor Szenteste kilenc fonott kalácsnak a végét kell összegyűjtenie? Azt is hitték, hogy karácsony első ünnepén sütött kenyér, vagy ezen a napon rakott tojások varázslatos erővel bírnak. Ha valaki egész évben egészséges szeretett volna lenni, mezítláb egy fejszére kellett lépni a karácsonyi asztal alatt.

Ismersz még más fajta karácsonyi hagyományt is? Írd meg nekünk kommentben és vidítsd fel a többieket.

Hivatkozás másolása

Javasolt cikkek

Készíts gyönyörű dekorációt és ízletes ételeket sütőtökből! Készíts gyönyörű dekorációt és ízletes ételeket sütőtökből!
Ismerkedj meg más országok húsvéti receptjeivel és próbálj ki 2 egyszerű receptet Ismerkedj meg más országok húsvéti receptjeivel és próbálj ki 2 egyszerű receptet
A szeretet sokféle lehet. Ünnepeld Valentin napon te is A szeretet sokféle lehet. Ünnepeld Valentin napon te is


Válassza ki az országát